De zin van storend gedrag.

poppen
 

Als kind voelde ik me vaak vreselijk schuldig over mijn storend gedrag.

Ik voelde me beschaamd, raar, dom, te min en verward. Ik voelde me alleen met mijn gevoelens van boosheid, angst, schaamte, jaloezie en woede. En toch voelde ik ook dat ik er op één of andere manier recht had op het uitbrullen van mijn frustratie. 

Een natuurlijk gevoel van opkomen voor mezelf. 

Maar dan wel op een destructieve manier die voor mijn ouders weinig toegankelijk was. Waar mijn zus veel te vaak de dupe van werd en waar ik zelf bergen schuldgevoel aan over hield.

Ik herinner me dat ik dacht dat het best was om mijn beleving te verstoppen en te verzwijgen. Met pestgedrag en uitbarstingen als gevolg. Het was een groot doel om geen last te zijn voor mijn ouders. Maar ik bereikte net het omgekeerde met die grote bezorgdheden om mijn zorgwekkende houding. Durven hulp vragen en vertrouwen op volwassenen dat was al op jonge leeftijd een dingetje voor mij.

Komt het omdat ik zo gevoelig ben? Of herkennen jullie dat ook?

Ik wens het alle kinderen en ouders toe om begrepen te worden in hun lastige gedrag en overweldigende frustratie.  Die wens, dat verlangen drijft me. Kinderen en ouders bijstaan in de woelige zee van menselijke gevoelens en interacties is een levensmissie geworden. 

Nu sta ik op om ouders en kinderen te steunen in het zoeken naar de zin van ons storend gedrag.

Één van mijn laatste acties om er mijn draai mee te vinden voor mezelf en mijn ervaringen in te kunnen zetten voor anderen is het aanvatten van de jaartraining afgestemd opvoeden. Jürgen Peters zet storend gedrag in een ander daglicht.

“3 redenen voor storend gedrag” een duiding vanuit aware parenting ontwikkeld door A. Solter.

– Stress en opgestapelde spanning

– Gebrek aan informatie

– Onvervulde behoeften

Als we dit leren herkennen bij onze kinderen kan er heel veel veranderen…

Ik bedacht een metafoor om samen met de kinderen rond deze factoren stil te staan op paaskamp. 

De poppen op de foto hier bovenaan stellen de drie redenen voor. De groene is ons stresskikkertje die spanning en stress heel gemakkelijk detecteert. Hij gunt ons om die los te laten op de manier die voor ons best werkt en helpt ons om die manier te ontdekken. De fee is degene die het belangrijk vindt dat al onze behoeften, (denk aan honger, slaap, veiligheid, grenzen, nabijheid, gehoord worden enzovoort…) mogen vervult worden. De prinses vindt dat alle kinderen voldoende geïnformeerd moeten worden. Dat zij alles mogen vragen en gepaste uitleg krijgen tot ze begrijpen waar ze aan toe zijn. De hartenkoning is de baas over – ‘mogen zorg dragen voor ons eigen hartje en dat van de anderen.’ Met die pop schep ik de ruimte om het belangrijk te mogen vinden dat we ons op ons gemak mogen voelen. Ook als het niet zomaar vanzelf lukt… het is iets groots om samen te doen en dat verdient voldoende aandacht. We zijn de moeite waard zoals we zijn en verdienen zorg en nabijheid zonder er iets te moeten voor doen. Dit lijkt zo banaal en evident, maar dat is het niet. Kinderen hebben enorm veel deugd van deze boodschap. Ik heb er ook nog steeds deugd van om deze boodschap herhaaldelijk te horen. Jij?

Zo vertel ik over de zaken die belangrijk zijn om ons goed te voelen in ons vel. 

Ik geef bewust erkenning voor hun noden. Maak ruimte voor ontschuldiging van storend gedrag. Zo leren ze op deze drie domeinen te redeneren over hun eigen functioneren. We oefenen om deze zaken te verwoorden en delen dagelijkse kampervaringen als voorbeelden van de 3 redenen. Kinderen horen en zien dat iedereen het soms moeilijk heeft en soms vervelend doet. Ze begrijpen dat dit een betekenis heeft en dat de onderliggende reden samen kan aangepakt worden. Samen oefenen we om af te stemmen op wat er leeft. 

Wat als we die loep ook eens op ons als ouder leggen?

Een extra verdieping die ik als gezinscoach graag met jullie als ouder deel: dit werkt ook zo bij ons. Ik moet niet ver zoeken naar situaties waarin ik zelf tegen deze factoren aanloop. Hongerig staan koken en de tegelijkertijd de avondspits regelen… Of hoe je als ouder handelt wanneer er een deadline op het werk boven je hoofd hangt die heel veel spanning met zich mee brengt. Of stel je voor dat de info mist van waar je heen gaat maar toch de valiezen moet pakken voor het hele gezin…

Op kindniveau en op ouderniveau botsen we tegen dezelfde redenen aan waardoor we vaak in een neerwaartse spiraal terecht komen. 

Wat als we hier een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid kunnen van maken op kindvriendelijke wijze?

Lieve ouder,

Voel jij je soms onzeker of schuldig als ouder over je eigen vervelende houding?

Zie je je kinderen strugglen?

Is het moeilijk voor jou om deze onderliggende redenen te herkennen?

Weet je niet goed hoe je kinderen uit te nodigen om te delen wat er vanbinnen leeft?

Laat ons eens samen zitten en luisteren wat ik voor jouw gezin kan doen.

Bel me even op voor een gesprekje,

Sofie

0497432344

Sofie