Het omgaan met grenzen als dynamisch groeiproces. Zowel voor je kinderen als voor jezelf biedt dit veiligheid en rust. Het haalt heel wat spanning af van de momenten dat we in conflict komen. Wanneer we de uitdagingen in het gezinsleven in rust en aanvaarding kunnen benaderen, maken we het veel gemakkelijker voor de betrokkenen om uit elke ‘aanvaring’ te leren. Elkaars grenzen leren kennen en leren respecteren is toch hoe dan ook een proces dat gaande blijft? Kinderen evolueren zo snel en ouders leren zo veel bij… dat het absoluut geen vaststaand gegeven is. Dus hoeven we dat ook niet te verwachten.
Voor mezelf merk ik dat de idee een vaststaande visie met vaststaande aanpak te moeten hebben, me verkrampt. Dan ga ik drammen, ben ik mezelf niet meer en verlies verbinding met de anderen. Waardoor ik sneller grenzen voorbij raas voor mezelf en mijn gezinsleden.
Druk, stress, spanning en bijhorende emoties zorgen er voor dat we eerder de neiging hebben ons af te sluiten. Dus niet echt kunnen open staan voor de te leren les in het gebeuren.
Samenleven op meer intensieve wijze en voor langere tijd maakt dat we andere grenzen hanteren, grenzen laten vervagen of grenzen strenger en harder bewaken. Hoe maak je daar een leerrijke positieve ervaring van voor je gezin?
In deze workshop maken we het heel concreet dat je kan spelen met grenzen. Experimenteren en zien dat er 1001 wijzen zijn. Dat stelt ons meer open voor communicatie en eigen groei.