Hoe smaakt gezondheid in jouw gezin?

gezinstafel

Gezonde voeding is al jaren belangrijk voor mij. Bij mijn gezin van herkomst werd gezonde voeding al hoog in het vaandel gedragen. Maar sinds mijn tienerjaren ben ik naar aanleiding van mijn eczeem en mijn ontevredenheid met mijn gewicht toen der tijd, nog verder op zoek gegaan naar zuiverende voeding en gezonde eetpatronen. Gaandeweg voel ik dat mijn persoonlijke voedingspatroon me ondersteunt om de beste versie van mezelf te leven.

Daarom wil ik graag ‘goede gewoonten’ doorgeven aan mijn kinderen. In mijn vroege moederschap destijds was ik hier vrij dwingend in. Ik wou dat mijn kinderen gezonde voedingspatronen als eerste patroon zouden aannemen. Ik wou dat zij niet zo hard zouden moeten werken om er aan bij te sturen, zoals ik. Maar dat ik dat zó belangrijk vond, bracht lelijke kanten van mij naar boven. De perfectionistische Sofie in mij werd heel sterk aangemoedigd door de verantwoordelijkheid als mama. Het maakte me een dwingende, harde, eisende moeder. Een dwingende houding over gezond, een verwerpende houding over ongezond. Het moest zo zijn, anders was het niet goed. Het verzuurde me vanbinnen. As you see, niet echt gezond.

Na enkele jaren voelde ik zelf de dwingende sfeer die ik creëerde aan.

Dát wilde ik ook niet voor mijn gezin. Je kan ook té gezond willen doen. Je kan té hard, stijf en angstig doen waardoor gezonde voeding niet meer zo gezond is… hoe bewaar ik het evenwicht in gezonde voeding en een gezonde mentaliteit? Deze nieuwe vraag maakte me zachter en bracht me meer vertrouwen.

Ik wil gewoon zó graag mijn kinderen gezondheid meegeven, maar het is niet belangrijker dan de sfeer thuis. Ik wil ook niet de verboden vruchten aanmoedigen en stiekem gedoe introduceren.

Elk lichaam is anders… het is essentieel dat mijn kinderen ervaring kunnen opdoen met hun eigen lichaam en voeding. Uit eigen ervaring leren we best.

Ik ben dus aan de slag gegaan met mezelf, zowel op vlak van voeding als mentaal. En ontdekte dat mijn prioriteit uitgaat naar een gezinscultuur van onderzoeken, ervaren en aanvaarden. Het leren uit ervaringen bij de kinderen ruimte geven. Het vertrouwen in hun ervaringen en dat zij er hun inzichten zullen uit meenemen. En dat ik er zooo van hou als zij hun ervaringen met me delen.

Het ‘Even smaken paaskamp’ is een kookkampje waar we in een geweldig leuke speelse creatieve mentaliteit allerlei gezonde baksels maken en proeven. Een flinke boost voor een avontuurlijke tafelmentaliteit! Zelfgemaakte vieruurtjes met groenten en fruit in heerlijk gebak. Met minder suiker toch zoete smaken… Wij geloven enthousiast in de zaadjes die we planten in het smakenpalet van de toekomstige koks.

Wil je graag, volgende week nog, de tafelcultuur van jouw bengels voeden?

Dan kan je hier groeikamp boeken.

Als extraatje voor iedereen thuis: een gratis online workshop met fruit.

Smakelijk!

Sofie

Sofie