Keuze per keuze tot duidelijkheid

huis vertrek

Stap voor stap krijgt ons project vorm.

Beslissing per beslissing laten we los en hervinden we houvast.

De vele vragen die we eerder deelden zijn ondertussen grotendeels beantwoord. Onze omgeving is vooral nieuwsgierig naar hoe we het regelen voor onze woning en hoe alles geregeld is met de drie verschillende scholen van onze kinderen… We zullen dat eens eerst vertellen, later volgt er meer. ; )

 

Onze woning 

Voor ons huis hebben we online een koppel ontmoet dat zes maanden verbouwing voor de boeg heeft met een kindje van 1,5 jaar oude en een baby op komst in december 23.

Met de samenloop van deze omstandigheden waren ze voor de periode van september tot februari op zoek naar een grondige oplossing in de buurt. We hebben een huurprijs bepaald voor een gemeubelde woning op een mooie locatie en ze gingen akkoord.

We zijn allebei allen tevreden met deze samenwerking. Dus wij stellen ons flexibel op, ze kwamen al in ons huis vanaf 4 september… dus logeren wij ondertussen bij Sofie haar mama tot de dertiende om van daaruit te vertrekken op reis.

We werkten de badkamer nog mooi af en zij zetten het nodige budget aan de kant voor hun verblijf bij ons thuis.

We wensen hen hier op deze mooie plek in het groen een heerlijke babytijd met hun gezinnetje. We hebben er alle vertrouwen in dat zij nu zorg zullen dragen voor onze plek.

Als er toch iets beschadigd zou worden, dan overleggen we voor een oplossing. We willen onze vrijheid niet laten afhangen van materiële zaken. Ons huis, is ons tweede gezinswoning die we verbouwen. Van bij de start van de verbouwing hebben we in het achterhoofd gehouden dat het multi-functioneel mag zijn. Zo kiezen we voor degelijke, praktisch te onderhouden afwerkingsmaterialen en gaan we niet echt een ‘groot emotioneel engagement’ aan met onze woning door in tijd- en geld-investering te beperken. Zo helpt onze eigen woning ons bij dit avontuur!

Het is een mindset die ons ook helpt om onze woning ‘kindvriendelijk’ te maken. Als kinderen spelen en bewegen, gewoon kind zijn dus, hebben we niet zo een ongeruste houding voor mogelijke ongelukjes die schade kunnen brengen…

De laatste weken hebben we ons met man en macht ingezet om een comfortabele, gezellige en nette woning en tuin af te leveren aan onze huurders. Gisteren trokken we de poort achter ons dicht… Wat een opluchting.

 

Hoe pakken we het aan met de drie verschillende scholen?

Ik vreesde voor complexe regelingen en weerstand bij de scholen. We voelden echt de spanning stijgen in het benaderen van de drie betrokken scholen. We zijn super tevreden van de werking, dus we willen niemand tegen de borst stoten. Na bespreken met iedere coördinator bleek het plan mogelijk en werden we het allerbeste gewenst. Prachtige samenwerking voor de ontwikkeling van onze kinderen.

Mona is veertien jaar en loopt school aan Sint Lucas in Gent, ze werkte er het derde middelbaar met glans af eind juni. De directie raad ons aan om examencommissie te doen voor de tweede graad, zij zijn intern helemaal niet voorzien op lange-afstandonderwijs. Mona kan wel via smartschool en feedback op aanvraag haar praktijkvakken in de mate van het mogelijke blijven volgen. Om zeker naar het vijfde middelbaar te mogen is het nodig dat ze zelfstandig examencommissie aflegt voor de tweede graad. Mona is er al aan begonnen! Voor geschiedenis en mondeling Engels is ze al geslaagd. Ze studeerde deze zomer voor vijf examens zodat we uit die ervaring beter weten op welke manier we tijdens de zes maanden buitenland haar studies best kunnen organiseren. In april en mei zal ze de andere acht vakken afleggen. Nadien heeft ze nog de kans op een herexamen voor de zomer begint. We zetten er op in dat ze volgend jaar wel een vrije zomer kan genieten! We zijn super trots op haar motivatie, inzichtelijke studiemethode en organisatorisch talent. Wat een wijze dochter! Dit bevestigd voor ons hoe klaar zij is voor een dergelijke extra stimulatie in haar ontwikkeling.

Joan, 12 jaar oud, is ingeschreven in Keerpunt Oudenaarde en heeft tot eind juni 2025 om zijn eerste graad-badges (takenpakketten) te behalen. Hij zal presentaties maken over zijn ervaringen en kennis die hij verwerft op reis. Zo wordt ook het contact met de andere jongeren op peil gehouden. Zo brengt hij de wereld een beetje meer binnen op school. Wij gaan ons inzetten dat zijn spontane interesses breed benaderd worden voor zijn presentaties. Als hij aandacht heeft voor surfen, walvissen, de zee, tropisch fruit… dan verbreden we die interesse telkens op vlak van wetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde, enz…

Minne kan daar in het dorp aansluiten bij een Montessori project. Ze voorzien er een groep van twaalf kleuters en twaalf lagere school kinderen. We hebben een plekje gereserveerd voor Minne. Raphaella, een franse die er reeds 12 jaar woont oefende al enkele woordjes Vlaams. Ons Minne spreekt over Engels en Spaans leren en vraagt geregeld wanneer we nu naar de andere kant van de wereld gaan.

Komende woensdag om vier uur ‘s morgens begint onze overtocht. Nog vier dagen…

Eerlijk, we hebben ons thuis al van onze lelijkste kant laten zien. De spanning loopt op op allerlei vlakken emotioneel, relationeel, financieel en professioneel. De voorbije weken kregen we massa’s beslissingen op ons bord en hadden we elke keer overeen te komen. Deadline per deadline brengt het overwinningsgevoel terug verbinding.

Iets met…

Het zelfvertrouwen en de weerbaarheid dat je denkt nodig te hebben om iets nieuws te ondernemen,

krijg je nadat je het ondernomen hebt.

Enthousiaste groet,

Cis en Soof

P.S. benieuwd waar we heen gaan? Zie Punta La Barca 

Sofie