Spontane kwetsbaarheid in een veilig nest

22.06 foto veilig nest

Spontane kwetsbaarheid lukt mij enkel in een veilig nest.

Delen hoe het met me gaat. Iets vragen dat ik nodig heb. Toegeven dat ik iets niet snap. Me durven geven in het contact met anderen. Mijn hartje blootgeven aan een groep. Vertellen over mezelf. Hulp vragen aan anderen. Mijn humor kunnen delen. Laten zien dat het mijn dag niet is, om welke reden dan ook. Iets vertellen over hoe het met mijn lichaam gesteld is. Vragen aan anderen hoe zij het stellen. Eerlijk durven spreken. Mijn gevoel kunnen erkennen en volgen. Zeggen wat ik fijn vind of niet…

Dat durf ik pas spontaan als ik me op mijn gemakje voel.

Het is zo wezenlijk dat ik er heel veel moeite voor doe op verschillende vlakken in mijn leven.

Ik ben steeds heel benieuwd hoe anderen er mee omgaan.

Hoe is dat voor jou?

En wat leren jouw kinderen je daarin bij?

Hoe is het voor hen?

Een veilig nest gaat voor mij om aanvaard en gezien worden zoals je bent. Het moet daarom niet altijd vlekkeloos verlopen, iedereen maakt fouten en we zitten allemaal in een voortdurend groeiproces. Dat kan ik wel zien en verwerken. Het gaat me om dit samen mogen belangrijk vinden. Tot een akkoord komen dat hiervoor moeite doen de focus mag zijn. Soms is een blik, een knipoog, een handgebaar, een knuffel, een uitgereikte hand, genoeg. Een woord, een gesprek, een uitspraak… Dan kan ik me veilig voelen en me spontaan mezelf zijn.

 

Het geeft me veel voldoening er zelf de focus op te leggen.

Het is als een basisbehoefte waar ik me heel erg voor inzet.

De veiligheid om ons te kunnen uiten, ons open te durven stellen, ons bloot te durven geven heeft veel invloed op onze ontwikkeling. Ik zet me in voor verschillende aspecten die invloed hebben op onze eerlijke spontaniteit in sociale interacties. Zodat interacties heel vlot een bron van ervaring, zelfreflectie en groei kunnen betekenen.

Of het altijd van een leien dakje loopt? Neen. Maar kunnen focussen op het belang er van en actief blijven inzetten op een groeiproces hierin geeft me houvast. Dit kunnen delen met anderen geeft me vertrouwen en veiligheid.

Ik merk dat het gevoel voor warmte en aanvaarding zich heel snel verspreid in groepen en dat vele mensen er naar snakken.

Het is heel aanstekelijk.

 

Veiligheid, zorg, respect, openheid… Hoe doe je dat?

Hoe doe ik dat thuis? Met mijn kinderen, met mijn man?

Hoe doe ik dat met mijn gezin van herkomst?

Hoe kan ik me veilig voelen bij de grotere familie van beide kanten?

Hoe voel ik me veilig bij mezelf?

Hoe laat ik mijn vertrouwen groeien?

Hoe kan ik zo veel mogelijk vanuit vertrouwen en positiviteit leven?

Wat maakt dat ik me kwetsbaar durf opstellen?

Hoe kan ik kiezen voor een veilige positieve ingesteldheid en hierin mijn bijdrage leveren aan de samenleving?

Dat zijn vragen die mij veel bezighouden en waar ik de laatste 20 jaar zowel theoretisch als in de praktijk van het leven en mijn beroep mee bezig ben geweest. (Stel ik bij het schrijven hier nu vast!?)

 

Mijn grote drijfveer, thuis een veilig nest realiseren.

Eerst en vooral een warm nest, een eigen plek, een thuis met mijn partner en kinderen. Dan ging ik een stapje verder naar een eigen werk op mijn eigen manier. Collega’s betrekken die veilig voelen en het ook hoog in het vaandel dragen om hartelijk, aanvaardend, warm en vriendelijk om te gaan met elkaar en de kinderen.

Eigen groeikampen waar kinderen zich veilig en thuis mogen voelen én waar ze leren over zorg voor zichzelf en de anderen. Dé groeikampen waar ik als kind van droomde…

Die groeikampen waar ook ouders veilig en spontaan terecht kunnen met hun vragen, bezorgdheden en indrukken van het ouderschap en van het leven.

Veiligheid, warmte, respectvol ontvangen worden. In de ontmoeting stap voor stap leren om onszelf ook helemaal te ontvangen zoals we zijn.

Dat is eigenlijk de kern van wat ik doe en waarom.

Een meer veilige samenleving vorm geven zodat ik me zelf ook meer op mijn gemak voel. En zo kan ik een belangrijke dienstbaarheid tonen vanuit mijn gevoeligheid en talent. Ik kan meer zakken in mijn vertrouwen dat de wereld mooi is en dat mijn verlangen om in ieder mens het beste te zien, ok is.

 

Focus op veiligheid werkt!

Ik zie in de praktijk dat een veilig ontmoetingsklimaat creëren zijn vruchten afdraagt. Ik heb ondertussen al heel wat prachtige mensen, gezinnen, collega’s, kinderen mogen ontmoeten vanuit mijn initiatief met Even iets anders. Als ik me dat zo realiseer voel ik mij in overvloed van warmte en aanvaarding. Het is dat delen en verbinden die het hem doet.

Kinderen stralen en bloeien spontaan open, op het moment zelf maar ook in hun ontwikkeling.

Ouders durven zich kwetsbaar opstellen in hun twijfels noden en vragen – wat meteen leidt tot daadkracht, groei en sterke ontwikkeling bij hen zelf en in het gezin.

Als kinderen voelen en zien dat de volwassenen op een kwetsbare, gedegen manier in vertrouwen samen werken in de zorg voor hen, dan kunnen zij zich geven. Zij kunnen zich helemaal richten op hun eigen ontwikkeling en levensavonturen. En ook die volwassenen slagen er veel gemakkelijker in het beste van zichzelf te geven op het werk, in vriendschap, in familieverband…

De voorbije 5 maanden kreeg ik het vertrouwen voor 18 persoonlijke gezinstrajecten. Het geeft me vleugels om die persoonlijke groeimomenten van dichtbij mee te maken, telkens weer. Gezinnen prachtig te zien stralen en groeien. Het is een hele eer het vertrouwen te krijgen om mee te lopen en een aanvulling te mogen zijn, zo persoonlijk van betekenis te mogen zijn voor anderen!

Deze zomer verwachten we reeds 24 nieuwe gezinnen boven de vele vaste klanten van de voorbije jaren. Ik verheug me enorm om ons nest opnieuw te delen en zo weer verder te laten groeien. Kom je mee genieten van ons ontmoetingsklimaat? Je kan rekenen op ons team!

 

Mag ik jullie ons team even voorstellen?

Onze begeleiders en waarom ik me veilig voel bij hen, dus waarom zij de juiste mensen zijn om mee te helpen op de kampen.

Mona, 14 jaar, dochter des huizes, de meid die mij moeder maakte en grote leermeester. Kent verbindend communiceren van het tweede leerjaar, helemaal thuis in Freinet technieken uit eigen ervaring, creatieve duizendpoot, scherpe voelsprieten, ‘interactie-specialist’ met een arendsoog op vlak van veiligheid. Helpt mee op verschillende momenten in de voor en na opvang.

Francis, mijn partner die me de nodige veiligheid kon geven om me werkelijk over te geven aan een partner en een gezin. Dé partner om van onze locatie te genieten samen met een groep bezoekers, groot of klein. Vader des huizes, nieuwe man, fan van verbindend communiceren, kindervriend, knutselaar de luxe en logistiek wonder zet zijn talenten ook graag in om samen de kampen te doen bloeien.

 

Nele van <<<Vzw ’t Kephof>>>

Met haar prachtige liefde voor dieren en enthousiasme voor kinderen. Heel aanvaardend en warm ingesteld. Leergierig, lief, wijs en zorgzaam. Een baken van liefde, een bom van positieve energie, een heerlijkheid om aan je zijde te hebben als kind en als collega.

 

Lynn van <<<Vitalien>>>

Is uiterst ervaren met kinderen en groepen. Heeft een heel sterke visie gebaseerd op ervaring sinds haar 12 jaar. Een uitgesproken zorgzame aanpak naar groep en toe. Warm, geaard, zeer praktisch ingesteld, enthousiast en creatief. Een ondersteuner in hart en nieren, gepassioneerd door natuurlijke gezondheid en massage. Krachtig oog om het beste in jezelf te zien.

 

Wil je nog mee genieten van ons zomers avontuur?

<<< Boek nog enkele van onze laatste losse dagen groeikamp >>>

Online ondersteuning om het veiligheidsgevoel op te krikken voor de aankomst

Wil je de kinderen al laten wennen aan Even Iets Anders? Dan kan je met het gezin of individueel online workshops volgen op <<<Ons netwerk>>>. Ik weet uit ervaring dat het de drempel enorm kan verlagen voor de aankomst op het kamp zelf. Voor jullie als ouder heb ik de informatieve <<<Videoreeks: Je gezin als hecht team>>>  Hier krijg je zicht op de achterliggende visie en aanpak van de groeikampen. Dit bekijken geeft nog meer kans op verstandhouding en verbinding tussen ons als begeleiders voor je kind(eren).

Welkom met je vragen en bedenkingen, het is een uitnodiging tot gesprek!

Meer kan je zien bij mijn aanbod als <<<Gezinscoach>>>

HEEL WELKOM BIJ ONS THUIS!

Francis en Sofie

Sofie