Verbindende avonturen in Roemenië

IMG_5128 leelab 2023

Lieve volgers,

Bij Even Iets Anders was de paasvakantie nogal avontuurlijk, hoe was het bij jullie?

Een avontuur dat nog lang zal nawerken. Onze ervaringen gaven ons veel drive en inzichten voor de komende activiteiten en nieuwe plannen bij Even [iets] anders.

Lees je mee?

De eerste week hadden we een prachtig kookkamp waarin we de kinderen opnieuw zagen genieten, stralen en verbinden. Met dank aan alle kinderen, ouders en Nelle van “Het Rode Tomaatje”. Een hartverwarmende samenwerking, opnieuw. Ik buig voor het proces dat we telkens weer mogen faciliteren.

Het extraatje voor ons gezin is dat Nelle tijdens zo een kamp bij ons logeert met haar kinderen. Zo hebben wij een ‘interculturele ervaring’ met West Vlaanderen 😉 en een heel persoonlijke samenwerking . Het schept een speciale band tussen onze beide gezinnen. We zijn trots dat Even iets anders in al die dimensies van betekenis kan zijn.

Nelle droomt van zelfstandig worden en komt elk jaar een stapje dichter bij haar droom. Zo bracht ze een kookboekje uit dat ik hier graag onder de aandacht breng. Omdat het zo grensverleggende, inspirerende recepten zijn. Met o.a. wortelwafeltjes, rode bieten en chocolade, bananen en andere alternatieven voor suiker brengt ze kinderen avontuurlijk aan het proeven. 

   

Na het kamp vertrokken wij op reis

Tijdens het kamp pakten we onze valiezen met z’n vijven om naar Budapest te vliegen en van daaruit de trein te nemen naar Roemenië, Timisoara. Ik was daar 18 jaar geleden al geweest voor mijn eindstage aan de Hogeschool. Ik werkte er drie maanden in een shelter voor straatkinderen. Een heel mooie gelegenheid om mijn gezin wat te kunnen laten zien van die vormende ervaring.

Nu ging er een internationale cursus Mutual education door dat we combineerden met een heerlijk snoep-reisje.

Leelab, een evenement vanuit de NonViolentCommunication-wereld om leerkrachten en begeleiders wereldwijd te ondersteunen in het implementeren van verbindend communiceren. Voor ons een heel interessante verderzetting van onze jaartraining bij Praatkracht. Bovendien zijn we op zoek naar inspiratie rond groepswerk met ouders en gezinnen. Dus gingen we er mét de kids heen.

De “cursus” is als een laboratorium die vorm krijgt ter plaatse door de input van alle aanwezigen. Iedereen draagt op zijn manier bij en iedereen kiest zijn thema’s en leert bij op maat. Het ging bijvoorbeeld over de drie machtsposities,  negen trappen van escalatie, allerlei praktische oefengroepen én we kregen de kans om ons eigen project in België voor te stellen. Prachtige rememberings en reflectiegroepen waar wij relax het woord durfden nemen ook al zaten we met 44 deelnemers in één grote kring. De opbouw en de zorgzame groepsdynamiek gaf zelfs Mona en Joan die kans. Wij waren oh zo trots!

Een heerlijk vertoeven met een 50-tal mensen in onvoorwaardelijke acceptatie en gedeelde verantwoordelijkheid onder 10 verschillende nationaliteiten. Ter plaatse co-creëerden we een geheel waarin van bij de start persoonlijke en eerlijke ontmoetingen mogelijk zijn.

We werden er hartelijk ontvangen, er stonden zelf engelstalige Roemeense babysits paraat bij aankomst voor Minne’s amusement… Mona en Joan kregen complimenten op hun wijsheid, Engelse taal, sociale vaardigheden en inzichten in communicatie. Mensen spraken ons aan hoe hun blik op hun eigen gezin verruimden door ons manier van samenzijn te zien en bedankten om onze kinderen er bij te betrekken.

De gedragenheid die we daar mochten ervaren als persoon en als gezin was heerlijk. Naar ons aanvoelen speelt de steunende omgeving een grote rol in de draagkracht om in afstemming te kunnen blijven met de noden van de kinderen en onze eigen wensen in het deelnemen aan de cursus.

Een steunende voedende omgeving betekent alles voor de draagkracht van ouders.

Nu wij die voeding nog eens kunnen ervaren hebben zetten we ons graag verder in om dat ook met Even iets anders te blijven bieden.

   

Verlang je naar steun voor jou als ouder en/of voor je hele gezin?

Je kan steeds kennismaken met even iets anders bij interesse! Geef me een seintje op 0497432344.

Of

Wil je graag kennis maken met verbindend communiceren? Mijn collega Anniek van de (F)luisterboom doet het geweldig goed in haar introducties die ze geeft in Ronse. Mijn dank aan haar, dat ik 8 jaar geleden de weg vond naar verbindend communiceren. Momenteel ben ik aangesloten bij haar laatste nieuw initiatief; een netwerk verbinden ondernemen.

 

Tot snel,

Sofie

Sofie